Mc-tur til Tallinn (Estland) sommeren 2008.

Mc-tur til Tallinn (Estland) sommeren 2008.

 

 

Startet ganske tidlig om morgenen,med håp om å klare å kjøre helt ned til Bottenvika første dag. Dette er en tur på ca.75 mil,derfor var jeg litt usikker på hvordan kroppen ville te seg etter en sånn lang tur sammenhengende.

Kjørte til å begynne med i fint vær til Bjerkvik,men så over Bjørnefjell begynte det å regne så smått. Jeg kjører en Yamaha 1100 drag star med vindskjerm så om det var litt regn det gjorde ikke noe særlig siden det er bra beskyttelse bak  vindskjermen.

Etter en liten stopp i Kirune med kaffe og bunkers bar det videre mot Bottenvika.

Hadde da begynt å planlegge en stopp i Tøre for overnatting,men siden det nå var slutt med regnet og sola var kommet fram fikk jeg så veldig lyst til å fortsette.

Kom til Kemi i Finland ca.kl 23  syntes da at jeg hadde kjørt langt nok denne dagen.

Tok da inn på hotell,et par øl og borte var jeg.

Våknet i 10 tida til solskinn og varmt vær.

Så etter en god frokost var det bare og gjøre seg klar til å kjøre videre.

Kroppen fungerer bra,ingen smerter og jeg gleder meg til å kjøre videre igjen.

 

Kjørte sørover langs vestkysten av Finland,nydelige motorveger å kjøre på.

Fartsgrensen var 120 km så det gikk jamt og ganske fort videre.

Langs motorvegen er det stadig bensinstasjoner med store supermarkeder og fine kaffebarer hvor det fristet med en stopp ganske ofte.

Her traff jeg alltid mc-folk for å slå av en prat over en kopp kaffe.

Det kunne både være Norske,Svenske,Tyskere og selfølgelig Finner, trivelige folk alle sammen som det jo er i mc-miljøet.

 

Neste stopp var Vasa en fin liten kystby hvor det er et yrende liv nede i havneområdet. Her er det bl.a at fergene fra Umeå og Skelefteå ankommer,og her hadde jeg inntrykk av at de fleste snakket svensk av de fastboende.

Her ble det overnatting, først en liten tur på byen og et par utepils deretter tilbake til campingplassen for å sove.

Ny dag og etter en god frokost ble turen satt mot Helsinki,fortsatt en fin tur på kjempegode veger jam fin fart,og utpå ettermiddagen kom jeg da fram til Helsinki.

Kjørte da rett ned til fergeterminalen og kjøpte billett til Tallinn.

To timer venting på ferga,men det ble god til  å tøye ut,spasere litt i nærområdet og nyte sommerkvelden ca.20 grader.

 

 

 

Turen med ferga tok ca. 4 timer. Ferga som de kaller det minte meg mer om et cruiseskip enn en ferge. Her er alle fasiliteter som bl.a flere resturanter,puber,butikker og konsertsal hvor det ble vekslet mellom gammeldans og rock and roll.Så turen over Finskebukta var en nydelig reise,skulle bare ønsket at den tok noen flere timer.

Hurra for Estonians ferry company for god service,underholdning og ellers det mangfold de kunne by på.

 

 

 

 

 

Kom da fram til Tallinn i ca.22 tida så da var det og begynne og orientere seg litt

og prøve å finne fram til hotellet som jeg hadde booket for 4 dager på internett.

Tallinn er for så vidt ikke noen stor by,og det er forholdsvis lett å finne fram.

Hotellet som jeg skulle bo på ligger 4 km.utafor byen,et industriområde på vegen mot St.petersburg. Navnet var Hotell Susi et 3.stjerners hotell med relativ god standard.

Her ble jeg anvist til å plasere sykkelen sammen med noen andre mc-karer fra Tyskland.

Her sto sykklene veldig trygt,de var under overvåkning av to kameraer med monitor inne i resepsjonen,og hvor det var 2.personer på vakt hele natten.

Ble som sagt her i byen i 4.dager,hvor jeg på dagtid kjørte rund omkring både inne i byen og på noen turer utafor byen.

 

Og om kveldene da var det et yrende liv nede i gamlebyen,masse resturanter,puber og ikke minst massevis av folk som var ute og festet og koste seg.

Hadde inntrykk av at det var for det meste Svensker og Finner som var her,men snakket også med Norske turister og mesteparten av dem var nok kommet med fergene som trafikkerer mellom Scanninavia og Tallinn.

 

 

 

 

 

 

 

Så var da tiden kommet da jeg skulle kjøre hjem igjen.

Hadde egentlig tenkt å reise over til Stockholm med ferge på kvelden,men slik skulle det nok ikke bli.Og for så vidt var vel det bare bra,for den ferga som gikk om kvelden var en såkalt partyferge som ligger ute i Østersjøen og bare bakker mot vinden hele natta for at folk skal feste og ture hele natten,og går ikke inn til kai før om morgenen i Stockholm.

Og kjenner jeg meg sjøl rett så hadde nok blitt vanskelig med å kjøre dagen etter en sånn tur????

Neida,men nede på fergeterminalen der traff jeg tre mc-er som også sto og ventet på ferga som skulle til Helsinki. Dette var tre par som kom kjørende fra Romania og skulle til Nordkapp så det ble til at vi slo følge.

Vel over Finskebukta og en ny nydelig tur med disse flotte fergene,kom vi da over til Helsinki tidlig på ettermiddagen.Vi fant da etter hvert en campingplass inne i byen hvor vi slo oss ned.

 

 

Senere på ettermiddagen hoppet vi om bord på metroen og raste til byen,hvor det var et yrende uteliv,været var nydelig 20-22 grader om kvelden og sol og pilsen smakte ekstra godt den kvelden.

 

Så var det ny dag igjen,solskinn og kjempefint vær og over 20 grader allerede på morgenen.Pakket sammen utstyret,spiste en baguette med noen kopper kaffe til.

Så for min del var jeg klar til å kjøre ganske raskt av gårde.

 

Men nå som jeg hadde fått meg kjørefølge så måtte jeg jo vente til de andre hadde pakket ned alt,og det var litt av en jobb.

Disse Rumerene hadde nok beregnet på at de skulle være sjølhjulpet på det meste av turen.

De hadde med det meste av slitedeler til syklene sine (KTM 600 offroad) trur jeg det var. De hadde med motoroil/gearoil,kjeder,lager og en masse ting til.De hadde massevis av mat,til og med hjemlaget brennevin,som for så vidt smakte ganske bra.Så de var nesten søkklasta,og dette tok veldig land tid både ved nedpakking og oppakking.

Disse karene var nok også sponset av et eller annet reiseselskap,siden de til stadig måtte stoppe å ta bilder med noen banjere de hadde med for å dokumentere som de sa.

 

Men rundt omkring kl 12 var vi på vegen igjen. La kursen opp mot Lathi til å begynne med,men kjørte på utsiden av byen og så videre til Jyvaskyla.

Men å kjøre opp gjennom de ”tusen sjøers land” på mc det er en stor naturopplevelse og en skikkelig kosetur.Det var i tilegg mange fine rasteplasser som vi stoppet på for en liten småkaffe. Her var det godt utbygget med små kaiannlegg hvor det lå massevis av båter.

 

 

 

Fikk inntrykk av at båter i Finland er like vanlig som biler.

Men kanskje ikke unaturlig  p.g.a alle disse innsjøene som de har.

 

Om kvelden stoppet  vi ute på ”landet” for overnatting.Opp med teltene,samtidig som disse Rumerne laget kveldsmat av masse finurlige ting,men det smakte veldig godt.

I tillegg hadde vi mye god drikke til måltidet. Et lite minus ved å campe ute på ”landet” var at det var en god del mygg som virket litt iriterende,men jeg er da for så vidt ikke vant med mygg fra Lofoten.Så kanskje det bare var innbilling.Sov forresten godt hele natta gjennom.

 

Neste ettermiddag kom vi da fram til Kemi.

Her skulle da våre veger skilles,jeg skulle videre inn i Sverige og de andre skulle fortsette nordover til Nordkapp.Så etter mye pizza og cola her i Kemi kjørte vi da så hver våre veger.

Disse Rumerne var et hyggelig bekjentskap,har invitasjon til å komme å besøke dem,men tror det blir for langt å kjøre på mc.

 

 

 

 

 

Jeg kjørte da videre til Kalix for overnatting på en camp.der.

 

 

Neste dag bar det videre til Piteå hvor jeg campet i 3.dager her er det massevis av folk og et yrende liv nesten hele døgnet.Massevis av Normenn og massevis av kjenninger å møte her. Her er det nok sånn at er det noen det er lenge siden du har truffet i det siste,kjør til Pitehavsbad de er der !!!

Nå var det blitt sånn at turen nærmet seg slutten skulle bare nå inn til Luleå for å ha en avtalt service på min mc.

 

 

 

Her er det et stort Yamaha verksted med proffe mekanikere.Sykkelen stod inn hele dagen,nesten helt nedribbet.

Men jaggu var den ferdig kl.halv 5 og da var det bare å pakke og begynne på hjemtur for om 2 dager da er det å begynne på jobb igjen og min mc ferie er dermed avsluttet.

 

Denne turen har da gitt mer smak for lange mc-turer.

Til sommeren er det planlagt en tur til Riga ( Latvia) har da tanker om å kjøre til Stockholm ta ferga over til Riga,bli i Riga noen dager,og så kjøre opp til Tallinn å hilse på kjenninger videre over til Helsinki og så hjem igjen.

Dette er en tur som vil ta ca.10 dager.

 

Til slutt vil jeg ønske alle mc-kjørere en riktig god sommer

Kjør fornuftig/forsiktig og nyt den gode følelsen det er med å kjøre motorsykkel.

 

Hilsen Edd-H Krane

 

Medlem av Vågan mc-klubb

Utskrift E-post