Nye EU-regler

Nye EU-regler: Innfører ny motorsykkelklasse

(VG Nett) Fra januar kommer en ny førerkortklasse - mellomtung motorsykkel. Aldersgrensen for å ta lappen på tung motorsykkel heves fra 21 til 24 år.

19. januar trer en rekke endringer i førerkortreglene. Fra da gjelder EUs tredje førerkortdirektiv.

Blant annet fører det til at alle må fornye førerkortene. I dag har du det lappen nærmest på livstid, til fylte hundre år. De nye EU-reglene gjør at det fysiske kortet ikke er gyldig i lenger enn 15 år.

Det innebærer ikke at du må sette bilen i gir mot trafikkstasjonen sporenstreks. Overgangsordningen for å fornye førerkortet skal gjelde helt frem til 2033.

Ny MC-klasse
Den nye førerkortklassen for mellomtung motorsykkel skal imidlertid gjelde allerede fra 19. januar.

Klassen skal hete A2, opplyser Statens vegvesen. Den krever opplæring og prøve, og kan tas fra fylte 18 år. Den nye klassen gir førerrett for MC opp til 600 cm3 og 35 kilowatt (47,6 hestekrefter).

Samtidig heves aldergrensen for å gå rett på tung motorsykkel (klasse A, uten begrensninger i motorvolum eller effekt) fra 21 til 24 år.

Men den som har hatt førerkortet i klasse A2 i to år, kan ta et obligatorisk syv timers kurs og få førerrett i klasse A.


Mer erfaring
De nye alderskravene for MC er en del av et nytt EU-tilpasset regelverk. Hensikten er at unge MC-førere skal ha mer erfaring og opplæring før de går over til de tunge og kraftige motorsyklene.

Men selv om aldersgrensen for tung doning heves til 24 år, skal det fortsatt være en snarvei.

- Den som tar trinnvis opplæring via mellomtung MC kan kjøre tung sykkel ved fylte 20 år, sier Lars-Inge Haslie i seksjon for trafikkopplæring i Vegdirektoratet, ifølge en melding fra veivesenet.

Komplisert
Pressetalsmann Hans Petter Strifeldt i motorsykkelforbundet Norsk Motorcykkel Union (NMCU) puster tungt over de nye reglene.

- Dette har vi kjempet imot og vi mener det blir mer komplisert. Det vil fungere for en barriere for å ta MC-førerkort, sier han.

- Men hensikten er sikrere, mer erfarne og modne førere på tunge motorsykler?

- Ja, men det er ikke riktig middel. Det finnes nemlig ingen sammenheng mellom kreftene i kjøretøyet og ulykker. Det er ingen ulykkesøkning i statistikken om motorsykkelen har 50 eller 100 hestekrefter. OECD har også sagt klart fra at de tar opplæring som er det beste ulykkesreduserende tiltaket, sier Strifeldt.

Design farligere
Faktisk er designen på motorsykkelen farligere enn antallet hestekrefter, ifølge NMCU.

- Såkalte R-sykler (motorsykler med roadracing-design) er mer ulykkesutsatt. Det gjelder om den har 15 eller 200 hestekrefter, sier Strifeldt.

Overgangsregel

For de som er i gang med å ta lappen for tung motorsykkel (Klasse A) nå, gjelder disse reglene:

De kan fortsette opplæringen og ta lappen for mellomtung eller tung motorsykkel avhengig av alder. Den som har gjennomført opplæring for tung motorsykkel, men ennå ikke er fylt 24 år, kan ta førerkort for mellomtung motorsykkel (A2).

Kilde: VG

Relatert innhold

  • Treff: 87175